Kan man äta/träna/sova bort sina reumatiska problem?

Kan man äta/träna/sova bort sina reumatiska problem?

Tisdag den 24 oktober berättade några anställda på reumatologen på Sahlgrenska vad man för närvarande vet om vad en människa själv kan göra när hen drabbats av någon reumatologisk sjukdom.
Jag kan tyvärr inte redogöra för vad en enda av föredragshållarna heter eftersom jag hade gått hemifrån utan fungerande penna. Nå, det viktigaste kommer jag ändå ihåg. Alltså:

Kan man äta bort reumatiska sjukdomar?
Nej.

Det finns inga entydiga resultat av de studier som gjorts av vegetarisk eller vegansk kost, LCHF, medelhavskost, glutenfritt, nyponskalmjöl m.m., m.m. Det finns enskilda människor som mår bättre så man kan ju alltid pröva. Fungerar det inte så är det bara att gå tillbaka till den normalkost som rekommenderas av Livsmedelsverket (mycket grönsaker, mycket rotfrukter utom potatis, frukt, fisk, särskilt fet fisk, oljor rika på omega-3, kyckling, undvika rött kött och vitt bröd). Generellt är det bättre att äta mat som innehåller det vi behöver i stället för att ta s.k. kosttillskott (alltså äta fet fisk i stället för att ta en omega-3-kapsel).

Kan man sova bort reumatiska sjukdomar?
Nej.

En god sömn gör att man mår bättre och inte känner av sina smärtor lika mycket, men den påverkar inte de reumatiska besvären egentligen. Vi får alltså luta oss mot de allmänna råden från sjukvården angående sömn (regelbundna sovvanor, behaglig temperatur i sovrummet, inte ta en tupplur under dagen, lägga undan mobiler och surfplattor i god tid innan vi ska sova). Suck.

Kan man träna bort reumatiska sjukdomar?
Nej.

Men här kommer i alla fall ett ljus i mörkret! Man blir inte av med sin sjukdom men träning påverkar alla besvär man har av sin sjukdom positivt. Hur lite man än kan göra så mår man ändå bättre om man gör det. Det kan aldrig bli så lite att det inte är bättre än ingenting. Ledfunktionen förbättras, smärtupplevelserna minskar och dessutom sover man bättre. Hurra, äntligen något man kan göra alltså!

Föredragen hölls på kvällen, mellan kl 18 och 20, i stora salen på Stadsbiblioteket. Den var absolut knökfull. De som inte kom in fick sitta på trappan i entréhallen och följa föredragen på video. Jag såg ingen jag känner igen från Berig mer än min man så jag antar att de flesta kom från Reumatikerförbundet. Det var roligt att se att initiativet från Reumatologen fick ett sådant gensvar.

Summan av kardemumman: Ät varierat, sov regelbundet och träna så mycket du kan.

Glada hälsningar från Kristina Janson (ordförande Berig)